Om prosjektet

bokoman.no startet ut som et prosekt 1. januar 2004. Hensikten var å få velge selv hva jeg skulle ta inn, og dråpen som fikk det til å renne over var at til og med NRK begynte med «at noen skulle ut«. Da skrev jeg brev til Kringkastingsrådet, og lurte på om jeg skulle hive TV ut fra fjerde etasje. Jeg ga bort TVen, fikk ikke svar av Kringkastingsrådet, og Lisensavdelingen i NRK lurte på hvem som hadde fått TVen.

Målet var å lese like mye som gjennomsnittsnordmannen brukte på TV-titting. I 2004 var det 2t21min. Jeg vet ikke om jeg klarte det hele tiden, men etter et par år fikk jeg e-post fra SSB som synes det var en spennende bruk av Mediebruksundersøkelsen(!). Så har årene gått, og det har blitt en vane – og utrolig mange sider. Jeg leser det meste: Alt fra tegneserier, via skjønnlitteratur, biografier, dikt og krim – til master og dr.avhandlinger. Noen ganger fører jeg også inn interessante artikler og essays i boklisten. Dessverre er ikke listene 100% komplett, men de er godt over 90% når det gjelder bøker. Så det er litt spennende å se tilbake på denne reisen også. På TV går det liksom fra reklamepause til reklamepause, i bøkenes verden er det ledetråder og interesser som driver meg. Hvert år har jeg laget en PDF med litteraturliste for inneværende år. De finner du her:

2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017

Jeg har ikke turt å legge sammen antall sider, men det er ganske mange tusen… Og jeg er veldig takknemlig for at hodet mitt er fylt med innholdet fra bøker, enn fra mye kommersiell TV. Jeg blir kanskje treg og sær, men det er viktigere å være takknmelig og fornøyd!

Her er et sitat fra Bjørgulv Braanen i Klassekampen (omtalt av Dag og Tid)

I en tid da vi i det uendelige sitter klistret til smart-mobiler, PC-skjermer, og nettbrett – og timene renner ut på stadige nettserier – er det vanskelig å se for seg at boklesningen kan holde stillingen.

I 2012 ble jeg intervjuet av Fædrelandsvennen, ellers har det vært helt stille rundt prosjektet. Så det er mest for egen del. Har du lyst til å legge igjen en kommentar med et boktips eller lignende, så er du hjertelig velkommen til det!

God bok!